Yksilö kouluvalmennukset 07.07.2017

• Viimeinen ilmoittautumispäivä 01.07.2017
• Valmennukseen otetaan kolme ratsukkoa. Hevoselta tulee löytyä luonne ja sen koulutustaso vähintään Helppo A.
• Osallistuminen sähköpostitse jemiinan@gmail.com, otsikolla yksilökouluvalmennus
• Muodossa Ratsastaja - <a href="http://">Ratsu</a>
• Valmennuksesta tulee jokaiselle ratsukolle vähintään 200 sanainen teksti.

1. Viveka - Kevät Taika
2. Meeri - Runon Haivene
3. Pinja - Tuulenpesän Tähkäpää
4. PJ - Kievarinkujan Ykkönen
5. meea - Kaunon Haavehelinä
6. Jannica - Fiktion Kesähaave
© Cherie, CC BY-NC 2.0

Kevät Taika
Taika seisoi valppaana Ketolan suurella hiekkakentällä, Pekan katsellessa ratsukkoa arvioivasti.
”Se on välillä hankala”, Viveka, tamman omistaja kertoi. ”Valmennukset joko alkaa huonosti ja loppuu hyvin, tai toisin päin”, hän jatkoi. Pekka aisti pienen turhautumisen naisen puheista, mutta Vivekan kehuttua tamman hyviä puolia, oli Pekka varma, että tänään onnistuttaisiin.
”Okei. Lämmittelyn jälkeen aloitetaan säätelemään tamman käyntiä oikeassa kierroksessa. C-kirjaimesta R:ään normaalia ja tahdikasta käyntiä. R:ssä kokoaminen ja B-kirjaimeen asti niin lyhyttä käyntiä, kuin vain hevosesta lähtee. Yritä saada tunne, että Taika melkein pysähtyy.” Pekka aloitti selittämään tehtävää Vivekan nyökätessä ymmärtäneensä. Heti hidastuksen alkuun tamma teki stopin.
”Älä anna sen pysähtyä! Pyydä sitä aina vuorottaisilla pohkeilla astumaan eteenpäin. Käytä pohjetta aina oikeaan aikaan. Eli silloin, kun pitäisi nostaa oikeaa etujalkaa, käytät oikeaa pohjetta. Oikea – vasen – oikea – vasen, hyvä! Päädystä sitten harjoitusravilla pääty-ympyrä ja jatketaan normaalia käyntiä L – S. S – H sama käynnin hidastus kuin toisella puolella ja ympyrä päätyyn.” Viveka teki työtä käskettyä ja hidastukset alkoivat näyttää jo hyviltä.
”Seuraavaksi säädellään ravista hieman lennokkaampaa”, Pekka sanoi. ”Nostat ravin C:ssä ja käännyt ME kokorataleikkaa. Suorista hevonen ja pyydä sitten takapäätä aktivoitumaan ja tammaa venyttämään askeltaan. Muita kuitenkin puolipidätteet, ettei ravi mene kiiruhtamiseksi. L:ssä nostat laukan vasempaan ja laukkaat toiseen päätyyn uraa pitkin. Sieltä tulet sitten saman CHB linjaa pitkin.” Pekka antoi luvan aloittaa ja jäi seuraamaan ratsukon suoritusta. Toistoja tehtiin muutama kertaa molempiin suuntiin, jonka jälkeen ratsukko sai aloittaa loppuverryttelyn.

Runon Haivene
Pekka odotti seuraavan ratsukon saapumista ja luki samalla esitietoja heistä. Liinakkoharjainen tamma saapui omistajansa Meerin kanssa.
”Hei, Pekka Hirviniemi”, Pekka esittäytyi. ”Teillä oli ongelmia oikeassa kierroksessa?” Hän jatkoi.
”Kyllä, Heta on siihen suuntaan hieman jäykkä, eikä tule helposti peräänantoon”, Meeri vastasi.
”Okei”, Pekka sanoi. ”Aloitetaankin heti lämmittelyssä taivuttelemaan tamman kylkiä. Lähde tekemään C-kirjaimesta tiukkaa serpentiiniä, ennen S-I-R-linjaa pitäisi saada kolme mutkaa. Pidä Taika kuolaimella, taivuta ja väistätä loppuun hieman takapäätä. Sitten suoristat ja sama toiseen suuntaan. Hyvä!” Pekka kehui ratsukkoa.
”Seuraavaksi loiva kiemuraura B-I-M-linjaa pitkin. Pistän nämä tötsät, niin hahmotat paremmin mistä kohti menette. Otetaan hieman väistöä mukaan. Kun olet suoristanut Taikan B-I-linjan myötäisesti, lähdet väistättämään sitä hieman vasemalle. Kun tulet I:ssä tötsän kohdalle, lyhennät ravia ja väistätät tamman takapään niin, että olette I-M-linjalla. Sitten taas suoristus ja väistö uralle. Voit ratsastaa voltit toiselle sivulle molempiin kulmiin”, Pekka selitti uuden tehtävän ja jäi sitten seuraamaan ratsukon suoritusta.
”Oikein hyvä”, Pekka kehui Meeriä ja Taikaa. ”Otetaan vielä oikeaan kierrokseen pari toistoa ennekuin pääsette laukkaamaan”, hän jatkoi.
”Noin, hyvä! Taika alkaa näyttää hyvälle tässäkin kierroksessa. Kehu sitä”, Pekka pyysi Meeriltä. ”Seuraavaksi sama tehtävä, mutta otetaan väistöt vain uralle tullessa ja siitä laukannosto. Laukkaatte tuntemuksen mukaan yksi tai kaksi pääty-ympyrää, sitten päädystä ravi ja tulette uudestaan loivalle uralle. Aloitetaan!” Ratsukko teki työtä käskettyä ja Pekan ohjeistuksesta myös toiseen suuntaan. Mies oli oikein tyytyväinen työnsä tulokseen ja sen huomasi myös Meerin kasvoilta.

Tuulenpesän Tähkäpää
Seuraavaksi kentälle asteli vaalea suomenhevostamma korvat hörössä ja meno päällä. Pekka naurahti lukiessaan esitietolomakkeesta tamman lempinimen.
”Hei ja tervetuloa”, Pekka sanoi Pinjalle, joka omisti Päättömän. ”Tammalla näyttäisi olevan menohaluja. Voitaisiin antaa hänen ensin vähän aikaa päästellä höyryjä, ennen kuin aletaan työstämään”, Pekka jatkoi ja katsoi kysyvästi ratsastajaa.
”Se passaa”, Pinja vastasi. Ratsukko aloitti hetken kävelyn jälkeen ravissa ja muutaman kierroksen jälkeen otti laukkaa molempiin suuntiin. Pekka kehotti Pinjaa antamaan tammalle ohjaa, jotta se saisi venyttää kaulaansa. Kun tamma halusi itse siirtyä raviin, oli aika aloittaa työskentely.
”Noniin, nyt on hyvä pieni hiki alla ja lämpimät lihakset. Miltä sulkutaivutukset kuulostaa?” Pekka kysyi ja Pinja nyökkäsi. ”Aloitetaan ensin käynnissä ja sitten kokeillaan ravissa”, Pekka jatkoi.
”Okei, eli pitkän sivun alusta pyydät hevosta siirtämään takaosan uran sisäpuolelle ja asetat sisäohjalla etuosan. Hyvä! Voit suoristaa ja tehdä toiselle sivulle uudestaan”, mies oli tyytyväinen ratsukon suoritukseen. "Voisit nyt kokeilla pituushalkaisijalla, jolloin seinä ei ole enää tukemassa etuosaa, vaan joudut tukemaan tammaa omilla avuillasi. Jos tuntuu, että Päätön kiirehtii, tee voltti. Hyvä!” Pekka pyysi ratsukkoa tekemään sulkutaivutukset myös toiseen suuntaan, jonka jälkeen sama tehtävä tehtäisiin ravissa.
”Ensin uraa pitkin ja kun se onnistuu, niin voitte siirtyä pituushalkaisijalle. Katso, ettet taivuta kaulaa liikaa, silloin takaosa ei pääse tulemaan sisälle. Juuri noin, hienoa!” Pekka kehui ratsukkoa ja oli erityisen tyytyväinen siihen, että tamma malttoi kuunnella tehtävien aikana ratsastajaansa.

Kievarinkujan Ykkönen
Päivän ainut ori asteli kentälle hörähdellen ja pienin steppausaskelin. Pienen herran selässä istui hymyilevä nuori nainen joka sai lopulta kimon kuuntelemaan itseään.
”Päivää!” Pekka tervehti naista. ”Hänpäs on komea herrasmies”, mies kehui oria ja jatkoi, ”Tänään voitaisiinkin lähteä työstämään orin laukkaa ja laukannostoja. Aloitetaan lämmittely ravissa: tee paljon voltteja ja lyhyitä käyntiin siirtymisiä itse valitsemissasi kohdissa. Kun olet tehnyt molempiin kierroksiin, istu harjoitusraviin ja tee muutamia avo- ja sulkutaivutuksia ympyrällä. Taivutuksien ei tarvitse olla suuria eikä pitkäkestoisia, kunhan ori kuuntelee”, Pekka selitti ensimmäiset tehtävät ja antoi luvan aloittaa. Ykä ravasi hallitusti ja ratsastajaansa kuunnellen. Käyntiin siirtymiset ja siitä takaisin raviin tapahtui kuin ajatuksen voimalla, mutta taivutuksissa oli alkuun vähän ongelmia. Pekka kehotti ratsukkoa ottamaan muutamat taivutukset ensin suoralla ja sitten siirtymään ympyrälle.
”Hyvä! Nyt ne sujuu, hienoa!” Pekka kehui heitä. ”Voidaan aloittaa nyt työstämään sitä laukkaa. Otetaan alkuun pelkkiä nostoja ja muutama askel laukkaa. Ota harjoitusravi ja tule tähän keskiympyrälle. Tee ensin lievä vastataivutus, jonka jälkeen suoristat hevosen ja nostat laukan. Pari polkevaa askelta riittää ja sitten istunnalla takaisin raviin ja uusi nosto taivutuksen kautta. Hyvä! Otetaan vielä toiseen suuntaan”, Pekka ohjeisti. Kun laukannostot oli tehty myös toiseen suuntaan, mies antoi uudet ohjeet.
”Seuraavaksi voisit kokeilla sitä laukkaa tässä ympyrällä. Nostat kuten äsken, mutta jatkat laukkaa muutaman ympyrän verran. Pidä ohjat yhtä pitkinä ja tuki ulko-ohjassa. Hyvä, nyt se polkee kunnolla alleen ja kuuntelee!” Pekka kehui ratsukkoa ja päästi heidät viimein loppuverryttelemään.

Kaunon Haavehelinä
Voikko tamma saapui seuraavaksi kentälle virkeän näköisenä. Tämän ratsastaja kertoi jo lämmitelleensä tammansa, sillä se oli kuulemma hidas heräämään ja aloittamaan työskentelyn. Pekka oli Helinän omistajalle Meealle kiitollinen, sillä nyt he pystyivät keskittymään valmennukseen täysiä eikä tarvinnut käyttää aikaa ratsun lämmittelyyn.
”Teille minä kaavailin taka- ja etuosakäännöksiä”, Pekka aloitti. ”Pistän tähän kentälle neljä tötsää, joista muodostuu neliön muotoinen kenttä. Ratsasta näiden ulkopuolelta tehden vuorotellen takaosakäännöksiä ja etuosakäännöksiä. Aloitetaan vaikka sillä takaosakäännöksellä: ratsasta suoraan ja pysäytä hevonen niin, että takajalat ovat juuri ohittaneet tötsän. Siirrä ulkojalkaa hiukan taakse, että takaosa pysyy paikallaan ja sisäohjalla lähdet kääntämään etuosaa sisäjalan ympäri. Kun ratsastetaan näitä kulmia, käännös on 90 astetta. Seuraavaan kulmaan etuosakäännös, jossa takajalat kiertävät etujalat. Nyt pysäytät Helinän niin, että etujalat ovat juuri ohittaneet tötsän. Aseta tammaa sisäpuolelle ja siirrä sisäjalalla takaosaa taas sen 90 astetta. Pidä ulkojalalla etujalat töissä, mutta älä anna sen lähteä eteenpäin. Sitten taas seuraavaan kulmaan takaosan käännös ja seuraavaan etuosan”, Pekka jatkoi. Ratsukko suoriutui ensimmäisestä suunnasta hyvin, mutta toinen suunta aiheutti hieman vaikeuksia.
”Seuraavaksi tehdään pituushalkaisijalla täyskäännös takaosalla ja nostetaan suoristuksen jälkeen ravi. Päädystä käännytään vuorotellen oikealle ja vasemmalle ja täyskäännöksen suuntaa vaihdellaan. Kun ravia on otettu muutaman kerran, nostetaan suoraan käännöksestä laukka. Jos teet takaosakäännöksen vasemmalle, nostat vasemman laukan ja päädystä käännyt vasempaan kierrokseen. Sama toiseen suuntaan”, Pekka selitti ratsukolle uuden tehtävän ja jäi seuraamaan heidän suoritusta. Kun homma sujui, mies antoi luvan loppuverryttelylle.

Fiktion Kesähaave
Päivän viimeisinä olivat musta suomenhevostamma Haave ja tämän ratsastaja Jannica. Alkulämmittelyksi Pekka suunnitteli muutaman käyntikierroksen jälkeen laukkaa, jotta tammaan saataisiin vireyttä.
”Nosta vaan tähän pääty-ympyrälle laukka ja laukkaa pari kierrosta. Pidä hevonen suorana, mutta älä vaadi näin alkuun muuta kuin eteenpäinpyrkivyyttä. Sitten kevyessä ravissa loiva kiemuraura, voltti pitkän sivun alkuun ja täällä päädyssä nostat uudestaan laukan. Ja sama tehtävä toiseen suuntaan”, Pekka ohjeisti ratsukkoa. Haave alkoi heräilemään ja kuuntelemaan Jannicaa.
”Okei, teidän päänmenoksenne ajattelin pohkeenväistöjä. Tehdään niitä käynnissä ja ravissa. Aloitat pitkän sivun alusta väistättämään kohti pituushalkaisijaa, suoristus ja sitten väistö takaisin uralle. Toiselle sivulle ravin lisäystä: muista tehdä pidätteitä, ettei Haave lähde kiirehtimään. Kun väistöt alkavat sujua käynnissä, voit tehdä niitä harjoitusravissa”, mies selitti ratsukolle uuden tehtävän ja jäi tarkkaavaisesti seuraamaan heidän suoritustaan. Haave pysyi kauniisti kasassa ja kuunteli ratsastajaansa. Myös ravilisäykset sujuivat loistavasti.
”Voitaisiin loppuun vielä tehdä laukannostoja pohkeenväistöstä. Lähdet päädystä pituushalkaisijalle, suoristat hevosen ja väistät uralle. Uralla nostetaan laukka suoraan väistöstä ja laukataan pääty-ympyrä. Seuraavalla kierroksella väistetään ja nostetaan laukka toiseen suuntaan. Voit tehdä noston kuitenkin aina hieman eri kohdassa, ettei Haave ala ennakoimaan nostokohtaa”, Pekka selitti. ”Valmistele nostoa hieman paremmin, nyt se jäi hieman löysäksi. Voit tehdä nopean asetuksen sisälle, kuitenkaan jäämättä sisäohjaan kiinni. Juuri noin, hyvä!” Pekka jatkoi kehuen. Muutamien toistojen jälkeen Pekka antoi ratsukolle luvan aloittaa loppuverryttelyn.